Yhdessäoloa ja oikeaa työntekoa – asiakaspalautteen anteja

kanajuttuja

Testitulosten yhteydessä lupailimme yhteenvetoa myös kesäkaudesta saadusta asiakaspalautteesta. Tässä päivityksessä sukellamme vihdoin niihin syövereihin. Aivan aluksi ISOT KIITOKSET kaikille palautelomakkeen täyttäneille osallistujille ja lomakkeen täytössä mahdollisesti avustaneille omaisille ja muille henkilöille! Vaikka monisivuisen paperinivaskan täyttäminen kaiken kesällä koetun, testatun, haastatellun ja jatkuvan suullisen palautteen jälkeen saattoi tuntua uuvuttavalta, löysivät kaikki maailmalle jätetyt 29 palautelomaketta lopulta kauniisti täytettyinä tiensä takaisin hankkeen kotipesään. Kiitos siitä! Niin monisivuinen tuo palautelomake oli, että jos sen täyttäminen kävi työstä vastaajille, oman aikansa otti myös vastausten läpikäyminen ja yhteenveto monipuolisista kommenteista. Tässä tärkeimmiksi kokemiamme nostoja kysytyistä ja vastatuista!

Liki 90 % vastaajista koki saaneensa maatilapäivätoiminnasta itselleen virkistystä ja piristystä ja loputkin olivat osittain samaa mieltä toiminnan virkistävyydestä. Perusteluina mainittiin mm. toiminnan tarjoama vaihtelu arkeen, eläinten kanssa puuhastelu, pienet työtehtävät sekä yhdessäolo muiden kanssa mukavassa porukassa. Ja jos vaihtoehtona on, erään vastaajan sanoin, istua keinutuolissa ja katsoa ikkunasta pihalle, niin mukavaahan se oli, että kerran viikossa oli muutakin tarjolla!

Kaikesta etukäteissuunnittelusta ja varautumistoimista huolimatta maatilaympäristö on toiminta- ja liikuntaympäristönä täysin poikkeava esimerkiksi perinteisestä päivätoimintaympäristöstä. Kaikki osallistujat kokivat kuitenkin – ehkä hieman yllättäenkin – liikkumisen ja toimimisen aidossa tilaympäristössä joko täysin tai jokseensakin helpoksi. Pienet epätasaisuudet tai porrasaskelmat eivät olemista ja touhua haitanneet, kunhan apua oli tarvittaessa saatavilla ja vaikkapa talon isännän itse rustaama kaidepuu käden ulottuvilla, jos siltä tuntui. Vastaajat kokivatkin olonsa toimintapäivien aikana turvalliseksi ja oman toimintakykynsä huomioidun riittävästi päivän puuhissa.

Liikkuminen_Ymparistossa
Osallistujien kokemus liikkumisesta maatilaympäristössä.

Liki kaikkien mielestä neljän tunnin toiminta-aika on maatilaympäristöön juuri sopiva, joskin hajaääniä saivat myös hitusen lyhyempi aika tai kenties kuusituntinenkin päivä. Aika tuntui toisinaan mukavassa seurassa loppuvan kesken, mutta toisaalta pitempi päivä kaipaisi varmasti enemmän tauotusta kaiken touhuilun lomaan. Vastaajista reilu 80 % koki toiminnan olleen itselleen juuri sopivasti rasittavaa, lopuille haastetta oli toisinaan ollut vähän liikaakin. Kiitosta saivat vaihtoehtoiset työt ja tehtävät, joista kukin sai valita päiväohjelman omien mieltymystensä ja jaksamisensa mukaan. Toisaalta omia rajoja ei palautteen mukaan muistanut työntouhussa aina ajatella, mikä jälkikäteen saattoi kostautua uupumuksena tai ”kropan kolotuksena”.

Jopa 85 % vastaajista ilmoitti olevansa täysin valmiita osallistumaan maatilapäivätoimintaan myös jatkossa, mikäli toimintaa vain järjestetään. Loputkin olivat valmiita lähtemään uudelleen mukaan, mikäli oma kunto ja muu elämäntilanne antavat myöten. Osa vastaajista koki olevansa nykyisellään kenties liian hyväkuntoisia tai kiireisiä toimintaan, mutta jatkossa, jahka ikävuosia tulee vielä lisää ja muut menot vähenevät, maatilatoiminta kiinnostaisi taas kovasti heitäkin.

Liki 80 % vastaajista olisi myös valmis maksamaan tarvittaessa jonkin suuruisen omavastuun toiminnasta kuljetuksineen. Raha ei saisi kuitenkaan olla osallistumista rajoittava tekijä, joten sopivimmaksi omavastuuksi koettiin keskimäärin 9 € / kerta.

Maksaminen
Osallistujien valmius maksaa osallistumisestaan maatilapäivätoimintaan.

Lievä enemmistö vastaajista oli valmiita ennakkoluulottomasti mukaan toimintaan myös talviaikana. Loppuja arveluttivat liukkaus, kylmyys ja mahdollinen tekemisen puute eläintenkin ollessa paljolti sisätiloissa.

54 % oli täysin samaa mieltä ja 39 % osittain samaa mieltä väittämästä, jonka mukaan maatilapäivätoiminta antoi keinoja selvitä omassa kodissa paremmin. Perusteluina mainittiin esimerkiksi ”mielenvirkeyttä ja rutiinia viikkoon”, ”unohtui säryt, kun olin poissa kotoa”, ”pirteänä oli kotonakin mieliala parempi” ja ”liikun nykyään enemmän, jaksan arkena paremmin”.

Keinoja_selvita_omassa_kodissa
Maatilapäivätoiminnan vaikutus omassa kodissa selviytymiseen.

Parhaissa päivätoimintakokemuksissa ja –muistoissa korostuivat yhdessäolo niin toisten osallistujien, tilanväen kuin eläintenkin kanssa, saunominen, kerppujen teko ja oikeaan työntekoon pääseminen. Päivätoimintaan oltiin pääsääntöisesti niin tyytyväisiä, että epämieluisia kokemuksia ei vastaajilta saatu esiin kaivelemallakaan. Vain tilapäinen toimettomuus ei kaikkia ollut miellyttänyt.  Osa taas arvosti näitä toimettomiakin hetkiä kuulumisten ja muistojen vaihtamisessa muiden osallistujien kanssa.

Vastaajien mielestä mahdollinen jatkotoiminta saisi pääsääntöisesti noudatella kesän aikana hyväksi koeteltua kaavaa. Tärkeintä toimintaympäristössä ovat ystävälliset, rapsutuksia kestävät eläimet ja luonnon läheisyys. Jos jotain uutta halutaan mukaan tuoda, niin kenties vielä enemmän käsillä tekemistä, taidejuttuja ja yhteisiä pelihetkiä kaivattiin osassa palautelomakkeita lisää.

Hyvän kesän hyvät kokemukset sopii päättää erään vastaajan kauniisiin sanoihin: ”Enpä olisi nuorena osannut kuvitella, miten hauskoja päiviä saa vielä vanhana kokea!”

Terveisin, Rantasen Virpi

hakamaa_tikkupullat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s