Päivätoiminta toimintaterapeuttiopiskelijan silmin

rantakorpi_talvi3

Opiskelen toimintaterapiaa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, ja olen ollut harjoittelijana Hyvinvointia maatilalta -hankkeessa talvikauden ajan. Aiemmissa opinnoissani olen tutustunut Green care -toimintaan ja maaseutuyrittämiseen. Onneksi pääsin mukaan tähän projektiin, sillä olen päässyt yhdistämään kiinnostuksen kohteitani aivan erinomaisella tavalla!

Päivätoimintakertojen aikana olen saanut huomata, miten monipuolisia toimintamahdollisuuksia maatilaympäristö tarjoaa. Olemme korjanneet aitoja, tarponeet hangessa, ruokkineet hevosia, kehränneet villalankaa ja tehneet monenlaista muuta hauskaa ja tarpeellista hommaa. Tällä porukalla pysyy kädessä vesuri, karsta ja huovutusneula.

hepokuusela_talvi

Huomasin, miten tärkeää on, että toiminta on suunniteltu ja valmisteltu huolellisesti etukäteen. Kun toimitaan ulkona vaihtelevissa sääoloissa ja isojenkin eläinten kanssa, toiminnan suunnittelun tärkeys korostuu. Ikäihmisillä toimintoihin, ja etenkin toiminnasta toiseen siirtymiseen, tulee varata riittävästi aikaa. Selkeät ja esteettömät kulkuväylät lisäävät turvallisuutta. Kun tilat ovat asianmukaiset ja käytännöt mietitty turvallisuus edellä, mahtuu samaan tilaan mukavasti vaikka koira, hevonen ja viisi varttunutta eläintenhoitajaa.

Etukäteen arvelin että pakkanen tuottaisi ongelmia. Onkin totta, että ulkotyöhön tottunut ohjaaja, joka pysyy jatkuvasti liikkeessä, ei palele yhtä herkästi kuin ikäihminen. Hän saattaa istua pitkiä aikoja paikallaan, ja hänen ääreisverenkiertonsa voi heikompaa. Arjessaan vähäisesti ulkoilevan osallistujan talvipukeutuminenkaan ei välttämättä ole aina riittävää. Ohjaajan pitää muistaa havainnoida osallistujien vointia toiminnan aikana silloinkin, kun kaikilla on mukavaa. Kylmistä sormista ei aina viitsi valittaa, jos hauska projekti on kesken. Kauniilla talvisäällä ulkoilu kuitenkin virkisti ja ilahdutti, eikä pakkanen ollut ongelma kun siihen oli varautunut.

hepokuusela_talvi2

Toiminnan jaksottaminen on tärkeää paitsi lämmittelyn, myös jaksamisen vuoksi. Kahvitauko tekemisen lomassa tarjoaa myös luontevan tilaisuuden jutella monenlaisista asioista. Olen oppinut paljon esimerkiksi siitä, miten hevosia hoidettiin metsätöissä tai millaisia puuroja erilaisista jauhoista voi tehdä.

Osallistujilla on erilaisia kiinnostuksen kohteita ja heidän toimintakykynsä vaihtelee. Ennakkosuunnittelulla pystytään varmistamaan, että jokaiselle riittää mielekästä ja mukavaa tekemistä, eikä kukaan joudu sivustakatsojaksi. Päiväohjelman puhuminen auki etukäteen osallistujien kanssa edesauttaa toiminnan sujumista ja mahdollistaa toiveiden esittämisen. Asiakkaiden osallistaminen toiminnan suunnitteluun sekä palautteen kysyminen auttaa yrittäjää toiminnan kehittämisessä.

rantakorpi_talvi2

Toimintaa on talvellakin pystytty hyvin sovittamaan vuodenkiertoon: ennen joulua teimme havuista joulukoristeita ja nyt kun kevätaurinko jo paistaa, istutimme siemeniä omatekoisiin ruukkuihin. Myös kesällä tehdyn työn jäljet näkyivät. Kesällä tehdyt kerput olivat nyt osa lampaiden ja vuohien talviruokintaa. Toimintaan osallistuminen on mukavaa ja motivoivaa, kun se ei ole elämästä irrallista, vaan siitä on iloa eläin- ja ihmisystävien arjessa. Tässä toiminnassa kaikki osapuolet hyötyvät.

Toimintaterapeuttiopiskelijalle hanke on ollut monipuolinen harjoittelupaikka. Toimintaterapeutti on ihmisen toimintakyvyn asiantuntija. Toimintakyvyn arvioinnin kautta toimintaterapeutti voi löytää ne asiakkaat, jotka hyötyisivät maatilalla tapahtuvasta toiminnasta, sekä seurata maatilatoiminnan vaikutusta asiakkaiden toimintakykyyn. Yhteistyö toimintaterapeutin kanssa auttaa myös yrittäjää. Toimintaterapeutti voi auttaa miettimään, miten maatilaympäristöä saadaan muokattua riittävän esteettömäksi ja toimintaan sopivaksi. Erityisesti osallistujien toimintakykyä tukevan toiminnan suunnittelussa toimintaterapeutin ammattitaidosta on hyöytä. Tässä harjoittelussa olenkin päässyt pohtimaan näitä asioita monesta näkökulmassa.

Lämmin kiitos Lauralle, Sallalle, Hepokuuselan ja Rantakorven väelle sekä kaikille toimintaan osallistuneille että olen saanut olla mukana tässä projektissa. Tämä on ollut pehmeä (ja hulvattoman hauska) lasku toimintaterapeutin hommaan!

Aurinkoista kevättalvea kaikille,
opiskelija Aleksi Eskola

rantakorpi_talvi5

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s